- El projecte ha estat possible gràcies a la cessió d'una casa, Cal Carreter, per part de la família Ros amb la voluntat que aquesta tingui un ús social i doni resposta a les necessitats de la gent més vulnerable de la població i el territori.
- L'Ajuntament d'Agramunt firmarà també un conveni amb Alba per col·laborar en la sostenibilitat del projecte i facilitar el suport necessari per fomentar la màxima inclusió i l'ús d'espais municipals.
- L'entitat preveu realitzar-hi, a partir del gener de 2020, activitats de lleure i terapèutiques dirigides a les persones del centre ocupacional i serveis d'habitatge.
- Actualment Alba està atenent en diferents serveis a 44 persones que viuen a la població d'Agramunt.
La casa centenària de Cal Carreter d'Agramunt, antiga fusteria del poble, esdevindrà un nou espai d'activitats i de serveis a les persones gràcies a la seva cessió per part de la família Ros al Grup Alba. L'entitat fa temps que busca noves oportunitats per acostar els seus serveis a les persones que viuen en els pobles de l'Urgell i la Segarra i alhora resoldre el problema d'espais que en els darreres anys s'ha anat accentuant. Hi ha una previsió que en els propers 5 anys 45 alumnes finalitzin la seva etapa a l'Escola Alba i facin demanda d'una plaça en el serveis ocupacionals de l'entitat.
Entre les activitats que es duran a terme a Cal Carreter i ha l'activitat de fusteria que fins ara s'estava realitzant a Tàrrega i que suposarà un estalvi de lloguer, així com obrir vies de col·laboració amb l'Ajuntament. Per altra banda s'hi realitzaran activitats terapèutiques i sobretot vinculades a la comunitat i també s'adaptarà com un espai d'habitatge per donar serveis de respir a les famílies en caps de setmana o per a realitzar-hi tallers per fomentar la vida autònoma.
"La voluntat de la família ha sigut sempre donar una segona vida a la casa en clau comunitària; vam iniciar el procés de recerca d'un projecte social i educatiu que tingués impacte directe en els veïns i veïnes d'Agramunt. Ens encanta que part de la casa doni sentit al que va ser fa molt de temps, en èpoques dels besavis, una fusteria com va ser Cal Carreter, nom de la casa i del projecte, explica Thaïs Sanchez Ros, representant de la família Ros.
Alba firmarà també un conveni amb l'Ajuntament d'Agramunt per tal que el consistori col·labori en la sostenibilitat del projecte i faciliti el suport necessari per fomentar la màxima inclusió i l'ús d'espais municipals.
"Agraïm moltíssim a la família Ros que ens hagin brindat aquesta oportunitat i el suport per part de l'Ajuntament. Fa temps que Alba aposta per un nou model descentralitzat que pugui acostar els serveis a les persones i millorant la seva qualitat de vida. L'any passat ja vam obrir una antena del servei de CDIAP a Agramunt per poder atendre els infants de la població que fins ara s'havien de desplaçar fins a Tàrrega. Recentment començaran també les obres per gestionar un nou espai creatiu a Guissona gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Guissona i la Fundació Josep Santacreu", explica Maite Trepat, directora del Grup Alba.
A Agramunt hi ha actualment 44 persones ateses en diferents serveis del Grup Alba (CDIAP, Escola, Centre Ocupacional, etc), tot i que tothom que ho vulgui podrà participar de les activitats que s'hi realitzin allà.
L'inici de l'activitat a la casa no serà fins al gener del 2020, ja que cal fer algunes adaptacions i millores. Tot i així es preveu començar un procés d'adaptació amb un primer grup de persones que puguin fer ús dels serveis equipaments municipals d'Agramunt i iniciant activitats comunitàries.
Caragolada solidària en benefici del projecte de Cal Carreter
Aquest diumenge a partir de les 12h, en el marc de la Fira del Torró d'Agramunt, la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol organitzarà una caragolada solidària al parc Mercè Ros en benefici del projecte de Cal Carreter del Grup Alba.