Per què volem ser una entitat innvadora?

La innovació forma part de la nostra manera de ser i fer. Com a entitat d’economia social, unim impacte positiu i sostenibilitat per crear oportunitats i oferir serveis amb valor afegit.  Davant de cada repte, explorem noves formes d’actuar per millorar la qualitat de vida de les persones. A través l’experimentació i el treball en xarxa amb entitats, empreses, institucions i universitats, desenvolupem projectes que transformen la realitat de moltes persones en situació de vulnerabilitat. Alba és innovació perquè evoluciona, aprèn dels altres i impulsa iniciatives que superen barreres i fomenten una societat més igualitària i inclusiva.

Projectes innovadors o en fase pilot

Acompanyament a persones en els últims anys de treball abans i després de la jubilació. Per aconseguir una jubilació plena i un envelliment actiu.
És un projecte que impulsa la creació artística en format parelles artístiques o binomis culturals, on persones en situació de vulnerabilitat, especialment amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental, col·laboren amb artistes o companyies professionals del territori. Junts, sense prejudicis ni barreres, donen vida a creacions de diverses disciplines (música, arts visuals, escèniques, lletres...), mostrant talents invisibles i fomentant la inclusió a través de l'art i la  cultura. 

Les creacions resultants es compartiran amb la ciutadania mitjançant exposicions, concerts i projeccions en espais culturals de referència, generant un diàleg transformador entre l'Associació Alba i la comunitat. 
Servei experimental de suport per a persones vulnerables. 
Liderat per ALLEM, executat per 7 entitats i finançat per Fons Next Generation. 
Adreçat a persones amb discapacitat, problemes de salut mental i altres causes d’exclusió social, que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament no desitjat de viure en territoris rurals o de muntanya i que pateixen dificultats d’accés a serveis socials de suport adequats a la seva realitat.

IMPACTE QUE ES VOL ACONSEGUIR 
- Identificació de necessitats específiques per desplegar suports socials per a la vida al territori. 
- Apropament de nous serveis socials de suport, flexibles, que acompanyen a les persones allí on viuen. 
- Cooperació entre Consells Comarcals, ABS i entitats socials per a una atenció integrada de proximitat. 
- Reconstrucció de xarxes de cooperació familiars i comunitàries.
- Adequació dels serveis socials i del seu finançament públic a la realitat geogràfica, econòmica i social dels territoris rurals i de muntanya. 
- Revisió de la cartera de serveis socials de Catalunya, aportant l'especificitat dels territoris rurals i de muntanya. 
- Revisió del sistema de valoració del grau de discapacitat / grau de dependència, en el mateix sentit.

COL·LABORACIÓ ENTRE PROFESSIONALS 
- Equips de les entitats executants.
-  Serveis socials Consells Comarcals.
- Àrees Bàsiques de Salut 
Explorem el potencial d’aquesta tecnologia per millorar habilitats socials, cognitives i l’accés a l’oci i la cultura. A través d’experiències immersives adaptades, estem testejant entorns virtuals segurs i controlats que permeten als participants practicar situacions quotidianes, desenvolupar la comunicació i reduir l’ansietat en entorns socials.
Solidigital és un projecte de col·laboració transfronterera entre actors associatius de Catalunya, Andorra i les regions franceses d'Arieja, Pirineus Orientals i l'Alta Garona. El seu objectiu és donar suport a les persones en situació de vulnerabilitat a través de tres eines: Soliguia, Nidus i la Caixa forta virtual de Reconnect. Alba és la responsable del seu desplegament a la província de Lleida.

El 2024 es va crear l’equip motor d’avaluació d’impacte d’Alba, amb el suport de la consultora Isa Custodio. Junts han definit el mapa d’impacte i dissenyat el quadre de comandament amb els indicadors per mesurar els resultats.

Actualment, estem validant el qüestionari per recollir dades, assegurant que reflecteixi els nostres objectius. Aviat iniciarem un testeig per ajustar-lo abans de la seva implementació definitiva.

Projecte de desenvolupament d’eina software global i intel·ligent que agregui les millors eines TIC al servei de la inclusió i el suport per a la vida autònoma de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o problemàtica de salut mental, a fi d’empoderar-les, fomentar la seva pro-activitat i facilitar la seva autonomia en tots els àmbits, especialment en el marc dels programes de Vida Independent. Projecte que desenvolupem conjuntament amb la Fundació Isocial, Ampans, Support Girona, Fundació el Maresme i Fundació Catalana Sindrome de Down.

A Alba apostem per la innovació com a motor de canvi social i ens hem unit a la Xarxa Rehab-Lab.Cat, liderada per la Fundació iSocial, per crear ajuts funcionals en 3D per a persones amb discapacitat.

Ja estem treballant en aquest projecte aplicant el model Rehab-Lab, que fomenta la cocreació entre beneficiaris, terapeutes i estudiants d’enginyeria. Del 3 de febrer, el nostre equip, juntament amb 28 professionals d’altres entitats, va rebre formació intensiva en disseny i impressió 3D per implementar aquesta tecnologia.

Ens sumem a un ecosistema de 15 organitzacions catalanes que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones. L’equip d’Alba ja desenvolupa nous dissenys i, si necessiteu assessorament o un ajut funcional, podeu sol·licitar-ho aquí: Formulari.