El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, visita les obres del futur Equipament Comunitari “La Bassa” de l’Associació Alba que oferirà serveis de suport a l’envelliment en un entorn rural.
  • Les obres, finançades en bona part pel Departament de Dret Socials de la Generalitat, ja estan molt avançades i s’espera que finalitzin a la primavera d’aquest any. 

 
  • L’equipament situat a Sant Martí de Maldà comptarà amb una llar residència amb una capacitat de 24 places destinat a persones amb discapacitat de l’Associació Alba amb grans necessitats de suport; un centre de dia per a gent gran; espais multisensorials oberts a la ciutadania i oferirà serveis complementaris i d’Atenció a Domiciliària.

 
  • La segona fase del projecte preveu la construcció d’una residència per a gent gran en format apartaments. S’està treballant per aconseguir el finançament necessari i la provisió de places.

 
  • L’equipament de “La Bassa” està plantejat des d’un model inclusiu i innovador que pugui donar resposta a la realitat del territori, amb una mirada comunitària i que generi un impacte social, cultural i econòmic.

 

El conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, ha visitat aquest matí l’equipament residencial que l’Associació Alba que s’està construint a la població de Sant Martí de Maldà (Urgell), un dels projectes finançats a través de la subvenció de l’IRPF 2020 que la Generalitat atorga a projectes d’entitats del Tercer Sector. El conseller ha estat acompanyat, entre d’altres, pel president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Martí de Riucorb, Gerard Balcells, i alguns dels regidors del consistori, impulsors també del projecte. 

 

El projecte es troba actualment a la recta final de la construcció de la primera fase que ha suposat una inversió de 2,6 milions d’euros. Han estat més de 4 anys de recerca de finançament per a poder garantir l’inici de les obres i la sostenibilitat del projecte. L’aportació del Departament de Drets Socials ha estat de 526.500 euros i compta també amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida, a través de l’Àrea de Salut Pública i l’emissió de títols participatius per part de Coop 57, entre d’altres.

En una segona fase també s’hi ha projectat una residència per a gent gran amb apartaments independents. Actualment, s’està treballant per aconseguir el finançament, 1 milió d’euros, i poder iniciar les obres a mitjans de l’any 2023. 

 

Durant la visita, el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, ha destacat que “estem en un moment de transformació en els serveis de les persones molt orientat a que la gent vol envellir a casa seva, vol viure en la comunitat i no hem de separar o fer distincions entre persones amb discapacitat, persones grans, altres persones amb necessitats de serveis, sinó que hem de fomentar aquesta vida en comú”. I ha afegit “la pandèmia ens va portar moltes lliçons en l`àmbit de les residències i aquest model va molt en la línia del nou tipus de residències i de plataformes de serveis i suports que necessitem per les persones”.

 

Per la seva part Maite Trepat, directora de l’Associació Alba, s’ha mostrat molt satisfeta de la visita amb el conseller Campuzano i ha valorat positivament que sigui una persona amb un gran coneixement sobre el sector. 

 

“Estem contentes perquè hem vist que el Departament té la voluntat de seguir amb unes línies similars a les que nosaltres estem plantejant com serien serien la transformació i el canvi en la cartera de serveis, fer equipaments que realment generin un impacte al territori i que fomentin la seva dinamització. 

Aquest és un projecte que ens ha costat molt i que s’està fent amb molt de seny. Pensem que serà un model replicable en d’altres territoris i un model de canvi, de transformació social i pensant principalment en les persones que estan envellint a la Vall del Corb”, ha explicat Maite Trepat, directora de l’Associació Alba.

 

Després de la visita han pogut intercanviar impressions sobre diferents temes que preocupen a l’entitat com és la flexibilització dels serveis i la manca de places pels equipaments residencials. En aquest sentit Carles Campuzano a explicat que “és molt important aprovar pressupostos perquè el govern fa una aposta important de cara al 2023 de reducció de la llista d’espera en l’àmbit de les persones grans i en l’àmbit de les persones amb discapacitat, però per poder abordar seriosament aquesta llista d’espera necessitem tenir ben aviat el pressupost de la Generalitat aprovat”. “A més a més esperem que els recursos que Catalunya administra dels Next Generation també serveixi per transformar els serveis i els suports”, ha afegit el conseller de Drets Socials de la Generalitat. 

 

Aquest és un dels projectes més ambiciosos impulsats per l’Associació Alba, entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel.lectual i problemes de salut mental de l’Urgell i la Segarra:

 

  • El projecte es planteja com un model d’acolliment residencial innovador, obert a la comunitat i inclusiu, que esdevingui un pol dinamitzador pel territori i la seva gent a nivell social, cultural i econòmic.

  • Que doni resposta a les necessitats d’habitatge per a persones amb discapacitat i a les llistes d’espera que acumula l’entitat (més d’una trentena)

  • Però també a les necessitats bàsiques de la població que viu en l’entorn rural de la Vall del Corb: a la gent gran, principalment, en procés d’envelliment oferint recursos residencials i serveis bàsics de qualitat per viure la vellesa de manera digna i activa, i amb els suports necessaris per seguir vivint, si ho volen, a casa seva. 

  • S’està treballant ja amb les entitats i agents de la població de Sant Martí perquè el nou equipament tingui un impacte important en la dinamització del territori, tant a nivell social com cultural, però també econòmic amb la creació de 20 llocs de treball.

 

Es tracta d’un projecte dissenyat per Jornet Llop Pastor Arquitectes que aprofita una edificació abandonada des de feia 20 anys al mig de la Vall del Corb per transformar-la en un centre multifuncional de 1.352 metres quadrats.

L’equipament multifuncional de Sant Martí comptarà amb els següents espais i serveis:

 

1) Espai de Llar-Residència per a persones amb discapacitat amb grans necessitats de suport que donarà resposta a les llistes d’espera i a possibles situacions d’urgències de persones amb els pares molt grans i que necessitaran una plaça a curt termini. Per aquesta raó, l’equipament estarà dotat de noves tecnologies que ajudaran als i les professionals i fomentaran l’autonomia de les persones.

 

L’experiència viscuda a les llars de l’Associació Alba durant la pandèmia i els estrictes confinaments que han viscut les persones ha portat als responsables de l’entitat a modificar part del projecte de la Llar-Residència pensant en minimitzar l’impacte en cas de futures pandèmies. Han passat, per exemple, a optar per una ocupació d’habitacions individuals (malgrat tenir capacitat per dues persones) i totes elles amb una sortida exterior privada que dona als jardins i que permetria rebre visites sense haver d’entrar a dins l’edifici. També espais d’aïllament i diferents sortides independents repartides a tot l’equipament.

 

2) Servei de Centre Ocupacional amb una capacitat de 24 persones amb discapacitat intel.lectual des d’on es treballa l’autonomia de les persones i l’aprenentatge cap a una vida independent, comunitària i inclusiva.

 

3) Espais snoezelen d’estimulació multisensorial: espais habilitats on es treballa la relaxació i molts altres aspectes que beneficien la salut i la qualitat de vida de les persones, especialment amb discapacitat o gent gran.

 

4) Centre de Dia SAIAR amb servei de menjador: pretén garantir una sèrie de necessitats bàsiques i de socialització a persones grans a partir d’activitats terapèutiques i d’oci, servei de menjador al migdia i seguiments mèdics. S’adaptarà el centre a l’àmbit rural oferint una major flexibilització a nivell de transport i d’assistència personalitzada.

 

5) Servei d’Atenció Domiciliària: Dirigit a persones grans que viuen soles, però també a famílies que necessitin un suport a casa per tenir a càrrec una persona amb discapacitat i/o amb mobilitat reduïda o per qualsevol altre tipus de necessitat especial. Permetrà garantir el desenvolupament de les activitats habituals de la persona a casa seva a partir d’oferir-li els suports que necessita.

 

○ Servei de suport assistencial.

○ Servei de neteja.

○ Servei de bugaderia.

○ Servei de menjar a domicili.

○ Servei d’acompanyaments mèdics.

 

6) Zones verdes i jardins sensitius: el centre de recursos comptarà amb diversos espais verds pel gaudi i de lleure per fomentar la socialització i la companyia entre persones que viuen a la Llar o que fan ús dels serveis . Alguns d’aquests espais seran privats pels residents i d’altres com els jardins sensitius situats a la zona exterior estaran oberts a tot el públic. La voluntat es dinamitzar aquests jardins i convertir-los en espais de salut i d’atracció a un turisme de proximitat.

Aquests jardins exteriors recuperen l’antiga bassa d’aigua on a principis del sXVI la gent del poble anava a buscar l’aigua de boca, d’aquí ve el seu nom de l’equipament “La Bassa” i la voluntat de recuperar l’esperit comunitari de l’espai

Respectuós amb el medi ambient, eficient, sostenible i innovador.

La construcció quedarà totalment integrada en el paisatge incomparable de la Vall del Corb. Les parets exteriors tindran un parament ceràmic ventilat i la coberta quedarà enjardinada amb vegetació autòctona.

El projecte fa una aposta important per aplicar mesures d’estalvi i eficiència energètica per deixar l’edifici ben aïllat i perquè arribi als estàndards d’un edifici de consum gairebé nul, en definitiva, una qualificació energètica de classe A que permetrà que els consums energètics siguin molt baixos per climatitzar l’edifici tant a l’hivern com a l’estiu.

Sobre l’Associació Alba 

L'Associació Alba és una entitat d'iniciativa social. Té com a objectiu oferir una atenció integral a totes aquelles persones amb qualsevol tipus de discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran així com altres col·lectius en risc d'exclusió, partint de les seves necessitats i els seus interessos i els de les seves famílies, amb la finalitat d'aconseguir el seu màxim desenvolupament humà i la seva màxima inclusió dins la societat.

 

Actualment, l’Associació Alba està atenent a través dels seus serveis d’atenció diürns, residencials i laborals  a 346 persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental de les comarques de l’Urgell, la Segarra.

Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Afegir Comentari
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a finalitats analítiques i per mostrar-vos publicitat personalitzada segons un perfil elaborat a partir dels vostres hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Podeu acceptar les cookies fent clic al botó «Accepto» o configurar-les o rebutjar-ne l’ús fent clic a la Política de cookies Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes