- La campanya "Piscines inclusives" recull 5 accions i propostes de millora que les famílies i l'entitat faran arribar als Ajuntaments de l'Urgell i la Segarra amb l'objectiu de poder regularitzar-ne el seu ús pel col·lectiu de persones amb discapacitat.
-
El document elaborat per la campanya es basa amb l'experiència de les famílies que sovint es troben amb moltes dificultats quan han de fer ús d'aquest tipus d'equipaments.
Un grup de famílies vinculades al Grup Alba van presentar ahir la campanya "Piscines inclusives" amb la voluntat de sensibilitzar i fer arribar als Ajuntaments de l'Urgell, la Segarra i Pallars Jussà i als responsables de la gestió de les piscines dels pobles, 5 mesures per millorar-ne l'accessibilitat.
" No tenim massa oferta d'oci per les persones amb especials dificultats i a l'estiu anar a la piscina i gaudir de l'aigua és la millor opció, també fins i tot a nivell terapèutic. Però fins i tot anar a la piscina pot ser complicat pels nostres fills i per nosaltres, les famílies, i reclamen que des dels Ajuntaments ens tinguin més en compte", explica Montse Garrido, mare d'una persona amb discapacitat.
Entre les 5 accions que proposen les famílies hi ha la necessitat d'establir unes tarifes visibles a l'entrada de les piscines que tinguin en compte el col·lectiu de persones amb discapacitat, igual com es fa amb la gent gran o les persones aturades. A banda d'un descompte per a la persona, també reclamen la gratuïtat de l'entrada per a l'acompanyant per aquelles persones que necessiten una segona persona de suport. "El meu fill que ja és adolescent quan anem a les piscines no pot fer res per si sol, necessita que algú l'ajudi a entrar a l'aigua, a canviar-se i a accedir al recinte de les piscines. Si jo no l'acompanyo no podria gaudir-ne mai", explica Montse Aloy, mare del Lluc.
Proposen que per gaudir d'aquesta gratuïtat les famílies ho hagin d'acreditar a partir del Carnet oficial de la Discapacitat que emet la Generalitat de Catalunya, i que especifica quines persones necessiten del suport d'una altra persona i el seu barem de mobilitat.
Cal dir que aquest any i davant de la pressió de les famílies, l'abonament de les piscines que ofereix el Consell Comarcal de l'Urgell ja inclou aquest descompte i
gratuïtat, i les famílies demanen que es pugui establir en totes les tarifes i abonaments de les piscines del territori.
A la presentació d'ahir també hi va assistir el Sergi, un jove que va amb cadira de rodes i que reclamava una altra de les mesures que s'especifiquen en el document de la campanya: " jo per exemple només em puc banyar amb una cadira adaptada i no totes les piscines en tenen. També demanaria que la piscina pogués tenir una entrada com si fos una platja, com ho tenen a Tàrrega o a Ossó de Sió.
Altres demandes que fan les famílies tenen a veure amb els lavabos adaptats que sovint es fan servir de magatzems o el fet de trobar-se amb barreres arquitectòniques en el recinte.
Des del Grup Alba es valora positivament la iniciativa que ha sorgit de les famílies i s'oferirà tot el suport necessari per a poder fer arribar les seves demandes a tots els Ajuntaments de l'Urgell, la Segarra i el Pallars Jussà, així com en els Consells Comarcals. Com a entitat sí que compta de descomptes especials quan es realitzen activitats en grup amb monitors de l'entitat, però reclamen que aquests descomptes també puguin existir quan les famílies hi van pel seu compte.