Participació de 23 joves d’arreu de l’Estat en aquesta activitat impulsada per la Direcció General de Joventut i gestionada per Quàlia de l’Associació Alba • Col·laboració de l’EMD del Talladell i la Regidoria de Cultura de Tàrrega mitjançant els arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell
El jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, propietat de l’Ajuntament de Tàrrega i situat a la població de La Mora dins el municipi segarrenc de Granyanella, acull fins al proper 26 de juliol un camp de treball d’arqueologia inclusiva dirigit a joves d’entre 14 i 18 anys. És la segona edició d’aquesta iniciativa si bé és la primera ocasió que s’ha obert a joves d’arreu de l’Estat espanyol, en total 23. El projecte, impulsat des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, té el doble objectiu de promocionar el patrimoni cultural de l’entorn i alhora la inclusió de les persones amb capacitats diferents. Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell, equipament de la Regidoria de Cultura de Tàrrega, són els encarregats d’organitzar la tasca tècnica al jaciment de la vall de l’Ondara amb la col·laboració dels monitors de Quàlia, servei de projectes educatius de l’Associació Alba.
7 membres de l’Associació Alba participen al projecte inclusiu
Dels 23 joves, una setena són membres de l’Associació Alba, entitat dedicada a la integració social. Durant el camp de treball, els participants delimiten el jaciment cercant les restes de cases d’ús domèstic de l’ibèric tardà. Així, coneixen la disciplina arqueològica, les tècniques d’estudi i l’ús dels diferents instruments i eines que requereix la intervenció. Pel que fa a la part més lúdica es duen a terme diverses activitats de lleure per interactuar amb el patrimoni i la història del Talladell al temps que gaudeixen d’activitats esportives, vetllades culturals i excursions. Durant aquests dies s’allotgen a l’Espai Molí del Talladell, antic molí del segle XIX restaurat com a pavelló.
Equip tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell
La direcció de la intervenció va a càrrec de l’arqueòloga Marta Aguilà, que compta amb el suport dels també arqueòlegs Anna Colet i Oriol Saula del Museu Comarcal de l’Urgell i de quatre monitors de Quàlia. A més també es compta amb el suport d’una desena de joves del Talladell. El Pla de les Tenalles és un poblat ibèric de dimensions mitjanes amb una cronologia que abasta del segle IV a.C als volts del 200 a.C i que s’abandonà dins el context de la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos. La presència de nivells d’incendi en algunes cases excavades apunten a una possible destrucció del poblat en el decurs d’aquest conflicte. L’assentament es troba situat al capdamunt i part dels vessants del tossal anomenat Comalleret. Es troba situat al costat de la llera esquerra del riu Ondara i al peu del camí de Granyanella. La descoberta científica del poblat és mèrit de l’historiador verduní Ramon Boleda, qui realitzà les primeres excavacions el 1952.
Jaciment propietat de l’Ajuntament de Tàrrega
En l’actualitat, el Pla de les Tenalles és un jaciment propietat de l’Ajuntament de Tàrrega, que el va adquirir fruit de les excavacions de l’antic museu de la localitat de la mà de Joan Tous Sanabra els anys 60 del segle XX. Després de campanyes intermitents, els treballs es reprenen l’any 2014 en un primer camp de treball de la Direcció General de Joventut i Quàlia sota la direcció científica del Museu Comarcal de l’Urgell i el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i l’EMD El Talladell. L’objectiu: desxifrar aspectes clau del territori ilerget. La campanya d’aquest any 2015 definirà amb més precisió el traçat dels carrers i identificarà les unitats domèstiques. Es vol confirmar també si es conserven en l’extrem est elements arquitectònics de muralles, estructures defensives o murs de tancament. Elements com material ceràmic o restes de fauna permetran descobrir aspectes econòmics, alimentaris, agrícoles, artesanals i del nivell de vida dels habitants del pla. Ara per ara es constata una activitat tèxtil important, possiblement vinculada a un gran pes de la ramaderia en el poblat.