PROPERA INAUGURACIÓ
14 de setembre de 2019 a Cervera
Us convidem a l'acte de presentació de la segona edició de l'exposició Art Singular.
11h. Benvinguda a l’auditori de Cervera. Carrer Major, 59.
11:30h. Visita a l’exposició. Casa Dalmases, carrer Major 87.
12:30h. Refrigeri
Es prega confirmar assistència a través del correu artsingular@aalba.cat
A partir del 14 de setembre es podrà veure a Cervera la segona edició de l’exposició Art Singular a la Casa Dalmases. És una iniciativa impulsada per la Fundació Josep Santacreu fruit del seu compromís i passió per l’art i per la voluntat de dignificar i posar en valor les capacitats i talent artístic de les persones amb diversitat funcional, malaltia mental o risc d’exclusió. Aquest compromís els ha portat a col·laborar amb entitats del sector social que treballen amb aquests col·lectius com els artistes del Grup Alba i altres entitats del territori, des de Manresa, passant per Olot o Barcelona.
L’exposició té un caràcter integrador i normalitzador. Pretén que artistes allunyats del circuit oficial de l’art puguin exposar les seves obres al costat d’artistes de reconegut prestigi internacional.
Alicia Ventura. Gestora cultural
Andrés Belmar comissaria l'exposició com un relat de 'vivència i experimentació d'ocupació de la casa', una pràctica habitual en la seva obra, una mena de d'un desig d'habitar-i fer-la pròpia. La col·locació de cada peça estarà doncs en funció de la seva habitabilitat, de la seva convivència amb la llum, fins i tot amb l'ús de les estances.
Josep Santacreu, responsable de la Fundació Josep Santcreu
Dubuffet el 1945 encunya "Art Brut" que porta amb si el terme malaltia i marca la frontera entre "l'art des fous" i l'art "Cultural". Nosaltres volem poder penjar un quadre d'un artista outsider com és Toni Pals al costat d'un de Victor Mira o de Jean Rustin sense que generi més pertorbació que el goig de contemplar l'obra. Sense ortodòxies, sense programa obligatori.
Quan t'endinses en un tipus d'Art que, en principi sembla que no té visibilitat, o que encara és molt escàs, entres en una aventura artística que et porta fora de les normes i de les definicions, dels estils establerts pel món del art.
Potser, la decisió final d'impulsar aquest projecte des de la Fundació Josep Santacreu, ens dóna la llibertat de definir o no definir el conjunt d'obres que ens satisfan i així impulsar la carrera dels seus autors.
Artistes d'entitats socials: | Artistes: |
Comisari de l' exposició i muntatge:
Coordinació exposició: |
L'art brut és un terme encunyat el 1945 per Jean Dubuffet per referir-se a l'art creat per gents alienes al món artístic sense una formació acadèmica. Dubuffet començà a reunir una col·lecció d'aquesta classe d'obres i a divulgar-les per mitjà d'exposicions i de publicacions després de la Segona Guerra mundial per a llevar-li a les obres el rètol d'art de malalts mentals.
Dubuffet afirmava que tots duem un potencial creatiu que les normes socials actuals anul·len. Açò s'observa en les creacions de persones que es mantenen al marge de la societat, tals com: interns d'hospitals psiquiàtrics, autodidactes, solitaris, inadaptats o ancians. Des del 1945, Dubuffet arreplega aquestes obres, i funda el 1948 la Compagnie d'Art Brut al costat d'André Breton, Michel Tapié i d'altres. La col·lecció formada arriba a les 5.000 obres, que s'exposen per primera vegada el 1967 en el Musée des Arts Decoratifs de París, i s'instal·len definitivament el 1976 en el Château de Beaulieu de Lausana. La col·lecció està formada en la seua majoria per obres de malalts psiquiàtrics, generalment esquizofrènics; malgrat això, Dubuffet va rebutjar sempre la idea d'"art psiquiàtric" afirmant que "no existeix un art dels bojos".
El terme anglès outsider art (art marginal) va ser encunyat pel crític d'art Roger Cardinal el 1972, traslladant a l'anglès el concepte d'art brut concebut per l'artista francès Jean Dubuffet per a descriure l'art creat fora dels límits de la cultura oficial.
Mentre que el terme de Dubuffet és bastant específic, el terme outsider art es feia extensiu als artistes autodidactes o naïfs, encara que mai hagueren estat internats en una institució psiquiàtrica, a més que l'art brut no té res a veure amb l'art naïf, ja que les obres naïfs estan creades per persones senzilles molt respectuoses amb l'art cultural i totalment influenciades per l'art clàssic.
L'artista marginal és, per tant, aquell que desenvolupa la seva tasca creativa sense contacte amb les institucions artístiques establertes, responent a una forta motivació intrínseca i fent ús freqüentment de materials i tècniques inèdits.
Des de l'any 2000, el Premi Europeu EUWARD, que guardona artistes mentalment discapacitats, proveeix aquest tipus d'art amb un fòrum internacional.
Font: Viquipèdia.