VISITA L'EXPOSICIÓ D'ART SINGULAR A LA CASA DALMASES DE CERVERA. Carrer Major, 59 a Cervera.
HORARI FINS EL DIA 20 D'OCTUBRE
Dimarts a divendres de 18h a 20h
Dissabtes i diumenges de 12h a 14h i de 18h a 20h.
DURANT TOT L’ANY VISITES GUIADES AMB CITA PRÈVIA
TALLER PER A ESCOLES I INSTITUTS
Oferim tallers educatius integrats al currículum acadèmic i adaptats a cada curs i centre.
MÉS INFORMACIÓ:
artsingular@aalba.cat - 609 00 62 25 (Carla Patsi)
A partir del 14 de setembre es podrà veure a Cervera la segona edició de l’exposició Art Singular a la Casa Dalmases. És una iniciativa impulsada per la Fundació Josep Santacreu fruit del seu compromís i passió per l’art i per la voluntat de dignificar i posar en valor les capacitats i talent artístic de les persones amb diversitat funcional, malaltia mental o risc d’exclusió. Aquest compromís els ha portat a col·laborar amb entitats del sector social que treballen amb aquests col·lectius com els artistes del Grup Alba i altres entitats del territori, des de Manresa, passant per Olot o Barcelona.
L’exposició té un caràcter integrador i normalitzador. Pretén que artistes allunyats del circuit oficial de l’art puguin exposar les seves obres al costat d’artistes de reconegut prestigi internacional.
En aquesta mostra, l'Andrés Belmar, posa de manifest la seva íntima relació amb els objectes vells que li recorden el seu Puerto Montt natal, i la constant reflexió pel que fa al pas del temps i els símbols que s'hi generen.
Aquesta antiga casa del segle XVIII és l'escenari idoni per contemplar el pas del temps i meditar sobre l'activitat artesanal. Encara podem veure els frescs a les parets i sostres, i les rajoles irregulars que van perdent el color. El desgast de les parets que es van esmorteïnt contrasten amb la vitalitat i - perquè no - la gosadia de les obres d'Art Sigular que assalten les parets de la Casa Dalmases retornant-li tot el seu esplendor.
Josep Santacreu, responsable de la Fundació Josep Santcreu
Dubuffet el 1945 encunya "Art Brut" que porta amb si el terme malaltia i marca la frontera entre "l'art des fous" i l'art "Cultural". Nosaltres volem poder penjar un quadre d'un artista outsider com és Toni Pals al costat d'un de Victor Mira o de Jean Rustin sense que generi més pertorbació que el goig de contemplar l'obra. Sense ortodòxies, sense programa obligatori.
Quan t'endinses en un tipus d'Art que, en principi sembla que no té visibilitat, o que encara és molt escàs, entres en una aventura artística que et porta fora de les normes i de les definicions, dels estils establerts pel món del art.
Potser, la decisió final d'impulsar aquest projecte des de la Fundació Josep Santacreu, ens dóna la llibertat de definir o no definir el conjunt d'obres que ens satisfan i així impulsar la carrera dels seus autors.
- Direcció tècnica Eva Calatayud - Direcció i muntatge - Participen: Grup Alba
Fundació Estimia Fundació La Fageda Fundació Estany Fundació Catalana Síndrome de Down Fundació Catalana Paràlisi Cerebral Fundació Pere Mitjans Fundació Autisme Mas Casadevall Fundació Ampans Suso Espai Asociación Sin Gravida - Comunicació: Grup Alba - Manteniment: L'Espígol de Cervera - Emmarcació: Molduras Hergon
|
- Artistes:
Rafa Guerrero
Toni Martín Mireia Sánchez Fina Ruiz Lourdes Cuní Helga León Pili Jorba Yolanda Marco Mª Angels Torné Ignasi Otal Pili Arjona Oriol Miquel Pere Franquesa Gerard Penela Josep Ma Jolonch Jordi Sàries Juana Martínes Núria Pedrol Erik Nitsch Ruben Izquierdo Joan Vila Jami Antolinez Marta Perez Mani Alex Juárez Manel Ruiz |
Edgar Chaparro Francisco Lloret Thais Tel Antoni Esteve Neus Dalmau Miquel Haro Jordi Garcia Antonio Salinas Perico Pastor Dani Marta Joan Pere Viladecans Mercedes Romero Mònica Rosselló Manuel Jesús Herrero Joan Fontcuberta Omar Serra Juan Ruiz Magalí Bosch Francesc Frigole Eva Paredes Ernest Corbillo Ramon Gabernet Rafa Doctor Jaunma Castro Prieto Gregori Iglesias Mayo Garikoitz Cuevas Andrés Belmar |
L'art brut és un terme encunyat el 1945 per Jean Dubuffet per referir-se a l'art creat per gents alienes al món artístic sense una formació acadèmica. Dubuffet començà a reunir una col·lecció d'aquesta classe d'obres i a divulgar-les per mitjà d'exposicions i de publicacions després de la Segona Guerra mundial per a llevar-li a les obres el rètol d'art de malalts mentals.
Dubuffet afirmava que tots duem un potencial creatiu que les normes socials actuals anul·len. Açò s'observa en les creacions de persones que es mantenen al marge de la societat, tals com: interns d'hospitals psiquiàtrics, autodidactes, solitaris, inadaptats o ancians. Des del 1945, Dubuffet arreplega aquestes obres, i funda el 1948 la Compagnie d'Art Brut al costat d'André Breton, Michel Tapié i d'altres. La col·lecció formada arriba a les 5.000 obres, que s'exposen per primera vegada el 1967 en el Musée des Arts Decoratifs de París, i s'instal·len definitivament el 1976 en el Château de Beaulieu de Lausana. La col·lecció està formada en la seua majoria per obres de malalts psiquiàtrics, generalment esquizofrènics; malgrat això, Dubuffet va rebutjar sempre la idea d'"art psiquiàtric" afirmant que "no existeix un art dels bojos".
El terme anglès outsider art (art marginal) va ser encunyat pel crític d'art Roger Cardinal el 1972, traslladant a l'anglès el concepte d'art brut concebut per l'artista francès Jean Dubuffet per a descriure l'art creat fora dels límits de la cultura oficial.
Mentre que el terme de Dubuffet és bastant específic, el terme outsider art es feia extensiu als artistes autodidactes o naïfs, encara que mai hagueren estat internats en una institució psiquiàtrica, a més que l'art brut no té res a veure amb l'art naïf, ja que les obres naïfs estan creades per persones senzilles molt respectuoses amb l'art cultural i totalment influenciades per l'art clàssic.
L'artista marginal és, per tant, aquell que desenvolupa la seva tasca creativa sense contacte amb les institucions artístiques establertes, responent a una forta motivació intrínseca i fent ús freqüentment de materials i tècniques inèdits.
Des de l'any 2000, el Premi Europeu EUWARD, que guardona artistes mentalment discapacitats, proveeix aquest tipus d'art amb un fòrum internacional.
Font: Viquipèdia.
L'exposició col·lectiva Art Singular uneix a 48 artistes d'entitats socials d'arreu de Catalunya i artistes de reconegut prestigi internacional a la Casa Dalmases de Cervera.
Artistes de l'Associació Alba participen en l'exposició col·lectiva Art Singular a la Casa Dalmases de Cervera impulsada per la Fundació Josep Santacreu.
FINS EL DIA 20 D’OCTUBRE A LA CASA DALMASES. Carrer Major, 59 a Cervera.
Dimarts a divendres de 18h a 20h
Dissabtes i diumenges de 12h a 14h i de 18h a 20h
DURANT TOT L’ANY VISITES GUIADES AMB CITÀ PRÈVIA
TALLERS PER A ESCOLES, INSTITUTS I ENTITATS
Oferim tallers educatius integrats al currículum acadèmic i adaptats a cada curs.
PER A MÉS INFORMACIÓ I RESERVES
Carla Patsi, responsable Centre Santacreu de Guissona - Grup Alba
artsingular@aalba.cat - 609 00 62 25
www.aalba.cat/artsingular