La nova llar residència de Sant Martí de Riucorb, un espai innovador i de gran impacte al territori
  • La llar residència disposarà de 24 places per a persones amb discapacitat. El projecte està impulsat per l’Associació Alba - Fundació Alba Futur.

  • L’Ajuntament de Sant Martí de Riucorb té la voluntat de cedir a Alba un edifici a mig construir per transformar-lo en un equipament multifuncional.

  • A banda de la llar residència, també es crearà un centre de dia per a gent gran, una zona d’estimulació multisensorial, uns jardins inclusius i una futura residència per a la gent gran del poble.

  • El nou equipament, de 1.352 metres quadrats, té un cost de 2.350.000 € i està previst que estigui enllestit en poc més d’un any. 

 

La primera pedra de la nova residència de Sant Martí de Riucorb, impulsada per l’Associació Alba – Fundació Alba Futur, està prevista que es posi a finals d’abril. L’Ajuntament de Sant Martí té la voluntat de cedir a Alba un edifici, que es va quedar a mig construir fa 14 anys, perquè l’entitat posi en marxa una llar residència per a 24 persones amb discapacitat. La previsió és que les obres comencin a finals del mes que ve i que tinguin una durada de poc més d’un any amb l’objectiu de poder inaugurar-la a l’abril del 2018.

El projecte de Sant Martí tindrà un impacte important en el territori perquè oferirà uns serveis que milloraran la qualitat de vida de les persones grans i de les persones amb discapacitat i, a la vegada, serà un impuls per a la zona amb la dinamització i la creació de 20 llocs de treball, un cop es posi en funcionament. 

 

UN EQUIPAMENT MULTIFUNCIONAL

El projecte, dissenyat per Jornet Llop Pastor Arquitectes, pretén transformar aquesta edificació en molt més que una llar residència. Sant Martí comptarà amb un centre multifuncional de 1.352 metres quadrats que, a banda de la llar residència, inclourà un centre de dia per a gent gran amb 20 places, una zona d’estimulació multisensorial i una futura residència per a la gent gran del poble. Com el complex està situat en uns terrenys municipals, també es crearan uns jardins inclusius fruit de la participació de les entitats locals i socials.

El nou equipament es caracteritzarà per ser el màxim de respectuós amb el medi ambient, amable amb les persones, obert a la població, innovador, inclusiu i 100% adaptat.

Respectuós amb el medi ambient, eficient, sostenible i innovador. La construcció quedarà totalment integrada en el paisatge incomparable de la Vall del Corb. Les parets exteriors tindran un parament ceràmic ventilat i la coberta quedarà enjardinada amb vegetació autòctona.

El projecte fa una aposta important per aplicar mesures d’estalvi i eficiència energètica per deixar l’edifici ben aïllat i perquè arribi als estàndards d’un edifici de consum gairebé nul, en definitiva, una qualificació energètica de classe A que permetrà que els consums energètics siguin molt baixos per climatitzar l’edifici tant a l’hivern com a l’estiu.

L’edifici incorporarà un sistema de gestió integral de l’aigua amb la depuració de les aigües residuals. La depuració es portarà a terme amb elements vegetals, defugint de les instal·lacions industrials i que permetran la seva integració en els espais verds. El manteniment el podrà fer la mateixa Associació Alba. 

Amable amb les persones. El projecte ha tingut molt en compte que sigui un equipament acollidor i agradable que permeti que les persones se sentin com a casa. Tant la il·luminació com el mobiliari s’ha pensat perquè sigui càlid i, en el cas dels mobles, que hi predomini la fusta. 

Obert a la ciutadania i inclusiu. Aquest centre multifuncional disposarà d’espais polivalents amb múltiples usos, tant per als serveis de l’Alba com per a les entitats locals. Amb aquesta visió d’obertura als veïns, també es facilitarà l’assistència integral en la vida diària de les persones grans del territori a través de l’espai de menjador o de serveis a domicili, entre altres. Els futurs jardins exteriors de la llar residència també seran un espai obert al veïnat del Vall del Corb i 100% accessible per a què tothom –infants, joves i gent gran– pugui gaudir-lo. 

 

RECERCA DE FINANÇAMENT 

La previsió d’inversió de la nova llar residència de Sant Martí és de 2.350.000€. La Fundació Josep Anton Cerqueda, que ha ofert suport econòmic a nombroses entitats lleidatanes que atenen persones amb discapacitat i que ha manifestat interès perquè el projecte tiri endavant amb el seu ajut, hi vol aportar 1.500.000€. L’Associació Alba també contribuirà en la construcció de la llar residència amb l’aprovació a l’Assemblea de Socis d’una aportació de 200.000€ i l’Obra Social ”la Caixa” va col·laborar durant el 2016 amb una subvenció de 36.000€ per a la creació dels jardins inclusius.

La resta del finançament es preveu obtenir de la recerca de recursos econòmics a través d’ajudes públiques de les Administracions i de diverses accions captació de fons que esperen aconseguir la implicació de les persones del territori, les empreses i la ciutadania a través de la Fundació Alba Futur. La missió de la fundació és la recerca de fons per als projectes de l’Associació Alba amb l’objectiu de garantir la qualitat de vida i el futur de les persones amb especials dificultats. 

Utilizamos cookies para ayudar a proporcionarle la mejor experiencia posible en la web. Al utilizar este sitio, usted acepta el uso de cookies. Más información