- El bocce és un esport similar a la petanca poc conegut encara a Catalunya però molt practicat en d'altres països. És una disciplina creada pels Jocs Internacionals Specials Olympics on hi participen esportistes amb discapacitat intel·lectual.
L'Associació Alba va entrar en contacte amb l'esport del Bocce arran de participar a un projecte europeu que durarà 2 anys (Sport together, active forever impulsat per la Unió Europea - Eramus +) on hi participen també una entitat de Letònia i Romania. El passat mes de febrer 4 professionals de l'entitat, entre ells la responsable del Club Esportiu Alba, Anna Balp, van viatjar a Letònia per aprendre, juntament amb les altres dues entitats, les bases d'aquest esport. L'objectiu del programa és aconseguir implantar la pràctica del Bocce entre les persones de l'entitat i fer-lo extensiu a nivell territorial.
Aquest projecte Europeu preveu un seguit de fases entre les que hi ha organitzar un campionat a nivell de Lleida aquest mes de novembre i realitzar una trobada internacional al mes de maig de 2019 a Tàrrega amb la participació de l'entitat Letona i Romanesa.
El Bocce és un esport, que recorda molt a la petanca, i que es juga entre 2 equips, de 1, 2 i 4 persones cadascun. Els equips disposen de 4 pilotes i 1 bola més petita. Es tracta d'un esport molt inclusiu ja que el poden practicar persones amb diversitat funcional i amb mobilitat reduïda. "Aquest esport permet que persones que normalment no accedeixen a competicions esportives ho puguin fer i ajuda a treballar qualitats com la punteria, l'equilibri, la paciència, l'estratègia, etc. El fet de ser un joc per equips també permet treballar amb les persones certes habilitats socials i comunicatives, així com el companyerisme i el treball en equip", explica Anna Balp, responsable del club.
Cal especificar que existeix un joc molt similar al Bocce, fins i tot a nivell de nomenglatura, que es diu Boccia i que a diferència del Bocce està força introduit a Catalunya. És un esport paral·límpic i està especialment destinat a persones amb paràl·lisi cerebral i amb grans dificultats de mobilitat.
Entre les persones de l'Associació Alba s'ha rebut amb moltes ganes i actualment es realitzen entrenaments setmanals per part de persones del Centre Ocupacional, l'Escola Alba i també s'ha començat a introduir entre les persones d'Alba Jussà. Actualment ja són una cinquantena de persones que el practiquen. Pels responsables del Club Alba es creu que pot ser un recurs útil que fomenti l’estil de vida saludable i la pràctica regular d’un esport.
De moment els entrenaments es realitzen en un espai reduït que han adaptat ells mateixos i que han comptat amb la gespa artificial cedida per l'Ajuntament de Tàrrega, però aspiren a poder construir una pista molt més gran i amb totes les condicions perquè puguin acollir a totes les persones que es vulguin apuntar a la pràctica d'aquest esport.