Projecte Singulars a Qualia
Tot i la feina feta, actualment se’ns presenta la oportunitat de fer un nou pas i crear el projecte Lleure Quàlia Cooperativa per tal de seguir treballant i arribant així, a més persones. De cara l’any vinent, volem posar especial èmfasi en promocionar tres noves línies d’actuació per a cobrir necessitats presents al territori que actualment estan desateses:
- Crear una xarxa de transport sostenible per a persones amb situació de vulnerabilitat per tal de facilitar l’accés al lleure i a la cultura.
- Crear una xarxa de productors locals per a establir sinergies amb els menjadors escolars del territori i promoure el consum de proximitat, ecològic i sostenible emmarcat en un projecte pedagògic destinat als infants dels centres educatius.
- Impulsar un nou servei especialitzat en l’acompanyament a joves amb problemàtica derivada de salut mental a través del lleure.
En la diagnosi territorial feta detectem que:
1. Els principals reptes que dificulten l’accés al lleure i la cultura de les persones són l’econòmic, el territorial i l’oferta existent:
- La falta de recursos econòmics de moltes persones fa que no puguin accedir al lleure, tot i el seu potencial educatiu, terapèutic i de millora de la qualitat de vida de les persones.
- Pertanyem a un territori rural, on sovint els pobles petits no disposen de recursos per tal d’oferir serveis al propi municipi. Això, implica que les persones depenguin de transport, i sumat a que disposem d’una xarxa transport públic pobra, fa que moltes persones es quedin aïllades a casa.
- Existeix una falta de serveis especialitzats en lleure al territori, especialment en l’àmbit de joventut. L’escassa oferta que hi ha sovint no contempla les peculiaritats de cada persona per tal de ser inclusiva i accessible per a les persones d’especials necessitats. S’acaba generant dinàmiques alienants i segregacionistes.
2. Pel que fa al servei de menjadors escolars que oferim, detectem que no existeix una xarxa de productors locals. Creiem que establir aliances i xarxa entre productors del territori, serà una oportunitat en una doble vessant. Per una part, incentivar el consum de proximitat entre els infants dels menjadors escolars. I en segon lloc, activar i l’economia local dels productors i promocionar una alternativa sostenible i amb menys petjada ecològica.
Com es recull a l’article 24 de la Declaració Universal dels Drets Humans, “tota persona té dret al descans i al lleure”. Per aquests motiu, apostem per a noves línies d’actuació que donin resposta a nous reptes socials a través d’elements innovadors en els col·lectius en situació de vulnerabilitat com és el cas de les persones amb diversitat funcional i la salut mental, en especial en l’àmbit de joventut.
Incorporem també com a element innovador, la metodologia d’Atenció Centrada en la Persona. Treballem tenint en compte les voluntats de les persones, passant a ser els protagonistes actius del seu propi recorregut vital. Apoderem a les persones i tenim cura del seus vincles amb allò comunitari, així com la construcció d’un projecte de vida autònom i significatiu reduint la dependència dels serveis específics de salut mental i/o recursos més assistencials.
3. Objectius
L'OBJECTIU GENERAL d’aquest projecte és fer del lleure i l’educació un mitjà per la transformació social a traves de l’apoderament i la participació comunitària, atenent a la diversitat i treballant per la inclusió. Volem desenvolupar un projecte viable i d'economia social i cooperativa; promovent un territori socialment, econòmicament i medioambientalment responsable que afavoreixi la dinamització i l'arrelament a la comunitat, com a oportunitat per a les persones i el territori.
Es presenten els OBJECTIUS ESPECÍFICS i ACTUACIONS PREVISTES de Lleure Quàlia en coherència amb els objectius i les línies d'actuació de la present subvenció:
1. Actuacions de foment de la col·laboració entre empreses de l’economia social i cooperativa per a l’adaptació a nous mercats i/o la creació de nous productes o serveis.
b) Crear una xarxa de productors locals per a establir sinergies amb els menjadors escolars del territori i promoure el consum de proximitat, ecològic i sostenible emmarcat en un projecte pedagògic destinat als infants dels centres educatius.
c) Impulsar un nou servei especialitzat en l’acompanyament a joves amb problemàtica derivada de salut mental a través del lleure.
b) Fomentar el creixement de l’economia social al territori.
b) Formalitzar els convenis que actualment tenim amb ens públics i altres entitats.
4. Actuacions destinades a la millora i l’enfortiment empresarial, d’adaptació a les TIC i d’implantació de plans de comunicació.
4.1. Desenvolupament del pla de comunicació de tot el projecte:
b) Actualització de la pàgina web corporativa
c) Tríptics, fulletons informatius, targetes...
d) Notícies als mitjans de comunicació
e) Dinamització d'esdeveniments per donar a conèixer Quàlia
4.2 Implantació d’eines informàtiques de millora en la gestió de serveis i la comunicació entre les persones i les seves famílies.
5. Projectes de dinamització per a la millora i la viabilitat de projectes d’economia social i cooperativab) Establiment Consell Rector
c) Constitució davant notari