QUÈ ÉS EL PROGRAMA EUROPEU ALMA?

ALMA - Aim, Learn, Master, Achieve - Voluntat, Aprèn, Forma’t, Aconsegueix - és una iniciativa del FSE+ dins de la convocatòria "Social Innovation+ call". Té com a objectiu donar suport als joves que no estan ocupats, NI en educació NI en formació (els anomenats NINI - NEET, "Not in Employment, Education or Training"). El programa promou l'apoderament social dels joves desfavorits ajudant-los a integrar-se en la societat, millorar les seves habilitats, coneixements i experiència, i augmentar la seva autoconfiança.
L'objectiu és ajudar els joves desfavorits a integrar-se en la societat accedint a l'ocupació o a cursos de formació a través d'experiències educatives i vocacionals a l'estranger i, finalment, trobar el seu camí en el mercat laboral.   

 

EL PROGRAMA ALMA A SICÍLIA ES DIU PROJECTE AMUNEET

El projecte AmuNEET: Mobility against youth unemployment in Sicily coordinada per CESIE ETS  (una entitat del tercer sector amb seu a Palerm amb més de 20 anys d'experiència en activitats d'educació i formació en entorns locals, nacionals i internacionals). AmuNEET permetrà que 24 joves sicilians NEET (3 grups de 8 participants) participin en una experiència d'apoderament social d'aproximadament 12 mesos dins del programa ALMA, incloent una fase de preparació de 3 mesos amb sessions individuals de coaching i assessorament, una experiència de mobilitat relacionada amb el treball a Portugal, Espanya (Catalunya) o Grècia (6 mesos), i una fase de seguiment (aproximadament 3 mesos). Els participants rebran suport constant i rellevant abans, durant i després de la seva estada a l'estranger.

Segons estadístiques (Eurostat, 2022), les segones taxes més altes de NEET es van registrar a Itàlia (19,40%), tant per a homes com per a dones, amb un 17,7% i un 20,5% respectivament, sent aquesta la taxa més alta d'Europa entre els homes. Sicília té una taxa d'atur encara més alta en comparació amb altres regions d'Itàlia (37,5% de les persones de 15 a 29 anys), en comparació amb una mitjana de la UE de l'11,7% (Eurostat, 2022), cosa que fa molt difícil per als NEET accedir al mercat laboral. Els NEET a Itàlia, més específicament a Sicília, necessiten un enfocament més integral per crear oportunitats d'ocupació sostenibles, incloent-hi suport personalitzat per superar els seus desafiaments únics basat en una anàlisi exhaustiva de les seves característiques i necessitats específiques. 

OBJECTIUS

  • Donar suport als NEET vulnerables (dones, NEET amb antecedents migratoris, aturats de llarga durada) d'entre 18 i 29 anys a Sicília, proporcionant assessorament i experiències d'aprenentatge relacionades amb el treball supervisat a Espanya, Grècia i Portugal.

  • Millorar les habilitats, els coneixements i l'experiència dels NEET per augmentar la seva autoconfiança i ajudar-los a accedir al mercat laboral.

  • Enfortir les relacions de cooperació transnacional entre els actors locals i regionals que treballen amb NEET, incloent-hi serveis d'ocupació públics i privats, universitats i organitzacions juvenils, per intensificar l'abast i la col·laboració, fomentant un enfocament inclusiu en la integració dels NEET sicilians.

 

ACTIVITATS:

  • Selecció de 24 NEETs i preparació per a les activitats de pràctiques a l'estranger mitjançant formacions específiques, classes d'idiomes i activitats interculturals que assegurin el seu entusiasme per a experiències de mobilitat exitoses en països estrangers.

  • Involucrar 24 NEETs en una experiència d'aprenentatge relacionada amb el treball durant sis mesos en pràctiques a Espanya (Catalunya), Portugal i Grècia (8 per país) per a processos d'aprenentatge comprensius amb seguiments regulars sobre el progrés dels participants, els impactes i el desenvolupament de les habilitats.

  • Organitzar tres mesos d'activitats de seguiment per a aquests NEETs, combinant el coaching individual i l'orientació professional amb una reflexió posterior i la seva integració al país d'origen, amb l'objectiu d'avaluar el progrés d'aprenentatge dels participants i el seu potencial per integrar-se en l'educació, la formació professional i l'ocupació.

  • Organitzar esdeveniments públics finals en cada un dels països socis (Itàlia, Grècia, Espanya i Portugal), amb l'objectiu de presentar els impactes del projecte i sensibilitzar el públic sobre els resultats del projecte.

 

Les experiències dels participants del projecte AmuNEET
RECURSOS:
  • Un INFORME FINAL amb els principals resultats i les lliçons apreses del projecte, així com els següents passos per a la possible ampliació del programa ALMA.
  • Creació de la REVISTA AMUNEET, una publicació dinàmica dissenyada per a un públic més jove que presenta els beneficis de participar en projectes de tipus ALMA. La revista en línia inclourà una recopilació de testimonis, incloent-hi històries curtes de NEET immersos en el projecte i les seves enriquidores experiències i oportunitats de creixement que aporta.
  • Creació de quatre VÍDEOS (un per país), inspirant a la joventut i a les organitzacions a participar en iniciatives de tipus ALMA. Els vídeos inclouran les experiències de mobilitat, les lliçons apreses i les recomanacions de les diferents fases del projecte.
  • UN INFORME FINAL amb els principals resultats i tasques apreses del projecte, així com els propers passos per a una possible extensió del programa ALMA.
SOCIS: 1. CESIE ETS (Itàlia) 
CESIE ETS és una organització no governamental compromesa a promoure el desenvolupament cultural, social, educatiu i econòmic a nivell local, nacional, europeu i internacional. La Unitat Jove de CESIE dóna suport i promou activitats educatives, de formació i de mobilitat dirigides a joves. Basant-se en les experiències de CESIE i en una comprensió profunda d'aquest grup objectiu, la Unitat considera aquestes activitats com un mitjà per fomentar la inclusió social i encoratjar la participació ciutadana.

2. ASSOCIACIÓ ALBA (Catalunya-Espanya)
L'Associació Alba és una organització sense ànim de lucre, fundada el 1976, que treballa per atendre les necessitats de nens, adolescents i adults amb discapacitats, trastorns de salut mental i/o en risc d'exclusió social. L'objectiu principal de l'associació és oferir atenció integral i suport al seu grup objectiu segons les seves necessitats i interessos, així com als de les seves famílies, amb l'objectiu d'assolir el seu màxim desenvolupament humà i promoure la inclusió social.

3. KENTRO EREUNAS KAI ANAPTYXIS IERAS MHTROPOLIS SYROU/KEA IM SYROU (Greecia)
KEA IM Syrou (EL) és una organització sense ànim de lucre, una ONG que proporciona recerca i camins per provar, desenvolupar i potenciar la dimensió social i laboral a les Cíclades i la prefectura del Sud Egeu.
KEA IM Syrou opera a nivell local, nacional i internacional, amb experiències basades en l'evidència tant de projectes de la UE com de programes del FSE finançats localment. A través de la implementació exitosa de projectes, KEA IM Syrou ha estat intercanviant coneixements i experiència en el desenvolupament de metodologies i solucions pràctiques per a necessitats vocacionals i professionals. Això ha enriquit les nostres activitats de formació nacional amb eines i metodologies participatives innovadores. Com a conseqüència, hem promogut el desenvolupament cultural, educatiu, científic i sostenible. El nostre objectiu és facilitar la interacció de grups, desenvolupar enfocaments innovadors per a la integració i rehabilitació de grups socials vulnerables i aturats, proporcionar assessorament i orientació i protegir el nostre medi ambient i patrimoni cultural.


4. APROXIMAR, COOPERATIVA De SOLIDARIEDADE SOCIAL, CRL (Portugal)
APROXIMAR és una Cooperativa de Solidaritat Social creada el 2006 per un grup de professionals amb l'objectiu de proporcionar serveis i béns que permetin a organitzacions i comunitats respondre de manera sostenible als reptes i oportunitats.

5. UNIPA- DIPARTIMENTO DI SCIENZE PSICOLOGICHE, PEDAGOGICHE, DELL’ESERCIZIO FISICO E DELLA FORMAZIONE (Italy)
La Universitat de Palerm (UNIPA) és una presència consolidada en la cultura, la ciència i la docència al centre-oest de Sicília. Els seus 16 departaments cobreixen els dominis més importants del coneixement científic i tecnològic contemporani. S'ofereixen aproximadament 122 cursos (de primer i segon cicle) cada any, així com 44 màsters i especialitzacions i 23 cursos de doctorat, destinats a la formació de figures professionals específiques, sovint en col·laboració amb institucions i empreses externes. La UNIPA també està present a tres altres ciutats de Sicília, a part de Palerm: Agrigento, Caltanissetta i Trapani. La Universitat de Palerm té 16 departaments, on els investigadors estudien cada dia per trobar noves solucions a les preguntes que planteja la natura, la ciència i la societat. Des de la Tecnologia de la Informació fins a la Biologia, de les Matemàtiques a la Medicina, i de les Ciències Socials a la Preservació del Patrimoni Cultural, la Universitat contribueix a la innovació i al progrés en la comunitat científica internacional i en la indústria. Als laboratoris, molts oberts a la comunitat local, comença la col·laboració entre investigadors acadèmics i el món empresarial, fomentant la recerca bàsica i aplicada i permetent que el jove talent realitzi el seu potencial. Aquí, la recerca científica s'aplica en camps com la robòtica, els medicaments, l'ecologia i el diagnòstic mèdic. La transferència de tecnologia amb èxit requereix la sinergia de tecnologies innovadores, experiència científica i sistemes i processos de producció eficients, incorporant coneixements, béns, serveis i habilitats operacionals.

6. EURES Sicilia (Italy)
EURES és una xarxa de cooperació europea de serveis d'ocupació, dissenyada per facilitar la lliure mobilitat de treballadors. La xarxa està composta per l'Oficina de Coordinació Europea (ECO), les Oficines de Coordinació Nacional (NCO), els Membres de EURES i els Socis de EURES. EURES proporciona els seus serveis a través del portal i mitjançant una xarxa humana d'uns 1000 assessors de EURES que estan en contacte diari amb buscadors de feina i empleadors arreu d'Europa.

7. EUROMADONIE (Italy) 
Euromadonie Società Cooperativa, fundada el 14/04/1997 per un grup de joves professionals, té com a objectiu contribuir al desenvolupament dels recursos humans i a les polítiques de desenvolupament local. L'empresa dissenya i implementa intervencions de formació, reciclatge i actualització per als recursos humans, millorant la producció i la competitivitat del mercat laboral. La cooperativa opera en 8 oficines en 4 províncies de la regió. Promouen activitats d'informació i sensibilització adreçades a empreses i socis socials per reforçar la competitivitat del sistema productiu. Acreditada pel Departament Regional d'Educació i Formació Professional de la Regió Siciliana, el Centre Ei-Pass, l'ECP de la Universitat Telemàtica Pegaso i com a Agència de Col·locació, Euromadonie també té l'acreditació del Sistema Regional d'Educació Continuada - proveïdor d'ECM - Departament de Salut. Euromadonie destaca amb un equip consolidat de professionals, arrels territorials sòlides que permeten l'aliança amb processos europeus, abordant alhora les necessitats locals, i una estructura circular que dóna suport tant a les persones com a les empreses per aconseguir els seus objectius.

Número de projecte
ESF-SI-2022-ALMA-01-0036 

Dates
02/10/2018 – 02/04/2025

Institució de finançament
European Social Fund Agency of Lithuania (ESFA) 

Gup diana
Youth

Categories
  • NEETs
  • Young people
  • Women 
Topic
  • Intercultural dialogue
  • Mobility initiatives
  • Social inclusion and integration
Info & contacts
balaram.gaire@cesie.org
FB: https://www.facebook.com/amuneet.eu 
Instagram: in attessa
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a finalitats analítiques i per mostrar-vos publicitat personalitzada segons un perfil elaborat a partir dels vostres hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Podeu acceptar les cookies fent clic al botó «Accepto» o configurar-les o rebutjar-ne l’ús fent clic a la Política de cookies Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes