RECURSOS PER A FAMÍLIES
Per tal d'oferir una atenció integral, l'Associació Alba disposa de recursos dirigits a les famílies més enllà dels centres i serveis a les persones.
Escola de famílies
És un recurs de suport a les famílies que pretén ser un espai de formació i d’intercanvi. A través de la programació de xerrades, tallers i cursos s'ofereix a les famílies coneixements sobre l’atenció de la persona amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID) i es potencia les habilitats necessàries per afrontar les diverses situacions que deriven del desenvolupament del seu rol com a mares i pares pel que fa a la seva tasca com a cuidadors.
Aquestes activitats es planifiquen i coordinen amb la Federació DINCAT que disposa d'un catàleg i borsa de professionals. Es vetlla per a que les temàtiques que s'ofereixen - i que escullen les pròpies famílies - tinguin un caràcter preventiu que contribueixi a modificar determinades conductes i adquirir noves habilitats personals i relacionals amb el nucli familiar i el seu entorn.
Objectius
- Facilitar informació i formació sobre la tasca educativa de la família respecte la persona amb DID el més accessible possible.
- Procurar i afavorir la preparació i la formació adients per enfrontar situacions, resolució de problemes, realització de tasques per tal de garantir la qualitat de vida familiar.
- Fomentar accions relacionades amb l’aprenentatge d’habilitats de cura.
- Fomentar accions relacionades amb la prevenció de l’estrès familiar que pot suposar l’atenció a una persona amb dependència, a través de la formació.
Grups de suport
Són grups formats per pares, mares, germans, germanes o avis que tenen un familiar amb discapacitat i que es reuneixen mensualment per compartir la seva experiència, rebre informació sobre el món de la discapacitat intel·lectual i resoldre dubtes mitjançant la col·laboració amb altres persones amb qui els uneix un fet comú.
Objectius
- Compartir una experiència comú entre els membres del grup (tenir un fill/a i/o germà/na amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament).
- Crear un suport emocional entre els membres.
- Donar informació, consell i educació sobre temes concrets.
- Generar una nova manera de veure les coses a partir d’escoltar la resta i conèixer altres opinions i experiències.
- Crear la socialització dels seus membres en relacionar-se amb altres persones.
- Fomentar la realització d’accions conjuntes.
- Fer créixer sentiments de control, autoconfiança i autoestima.
Respirs
És un servei de suport a les famílies per atendre a les persones amb discapacitat en el seu domicili o acollint-les en algun equipament de l'Associació Alba. S'ofereix:
Estades (+12 h d'atenció)
S'atén a la persona a les instal·lacions de l'Associació Alba (segons disponibilitat de places) o al seu domicili segons necessitat de la família.
Personal de suport (-12 h d'atenció)
Es realitza un suport puntual al domicili o un acompanyament diari o puntual ( per ex. del domicili a l'escola, acompanyaments mèdics, etc.).
Objectius
- Millorar la qualitat de vida de tots els membres de la família
- Proporcionar un temps de descans
- Donar resposta a situacions urgents imprevistes
- Capacitar les persones a passar un temps fora de casa i treballar habilitats i adaptació de cara al futur
CONSULTA EL TRÍPTIC INFORMATIU
Incapacitacions, tuteles i curateles
Un dels objectius de l'entitat és protegir els drets de les persones amb discapacitat. Per això, oferim assessorament i tramitem les gestions d'incapacitació i/o tuteles quan és considera que aquestes mesures poden suposar un benefici per a la persona.
La declaració d’incapacitació és una resolució judicial que reconeix que una persona, com a conseqüència d’una malaltia o deficiència, no pot cuidar de sí mateixa.
Es considera que hi ha causa d’incapacitació quan es donen tres requisits:
• Patiment d’una malaltia o deficiència física o psíquica, sigui quina sigui la seva denominació mèdica.
• El caràcter persistent d’aquesta malaltia o deficiència.
• L’alteració de les facultats d’entendre o decidir de la persona que les pateix.
La persona declarada incapaç continua, però, mantenint alguns dels seus drets, continua essent propietari, pot atorgar testament (complint certs requisits), continua tenint dret a la pensió que li correspongués i pot votar (si li mantenen el dret a sufragi universal).
La tutela implica vetllar i representar la persona declarada judicialment incapaç. El tutor té com a funcions assegurar la protecció de la persona, administrar i guardar els seus béns i en general , vetllar perquè tingui una bona qualitat de vida i pot ser una persona física (un familiar per exemple) i també una persona jurídica (associacions, fundacions...).
La curatela, en canvi, és una incapacitació parcial per a determinats actes. El curador només intervé en aquells actes que especifiqui la sentència o que li marqui la llei.
El servei de tutela té com a objectius:
- Cobrir les necessitats de suport, protecció i garantia de tots els drets (personals i patrimonials) de la persona incapacitada o en procés d'incapacitació si s’han establert mesures cautelars.
- Promoure l'autonomia personal de la persona incapacitada judicialment o en procés d'incapacitació en els termes que estableixi la corresponent resolució judicial.