Des de l’Associació Alba estem compromesos amb l’Agenda 2030, referida a la implementació d’estratègies en les tres dimensions del desenvolupament sostenible (econòmica, social i ambiental). La dimensió ambiental d’aquesta voluntat i compromisos es materialitza amb la creació de la marca Alba Verda.

Alba Verda té per objectiu emmarcar tot una estratègia transversal i integral de responsabilitat ambiental, inherent en la missió, visió i valors de l’Associació Alba. Aborda, entre altres, la problemàtica sobre l’entorn que deriva de la generació i la gestió de residus. La problemàtica dels residus es mitiga considerant la jerarquia de residus: reduir, reutilitzar, i reciclar, en aquest ordre. 

Per a la prevenció i reutilització de residus, el 2019 s’engega un projecte subvencionat el 2018 per l’Agència de Residus de Catalunya, amb l’objectiu d’establir un pla d’acció propi i de donar-lo a conèixer als usuaris i altres agents associats a l’activitat de El Taller. En aquest pla es valora el potencial de prevenció de residus en el dia a dia de El Taller i dels serveis que es presten a l'hora que es defineixen unes línies d’actuació, objectius de reducció i un pla de seguiment de l’evolució del mateix pla. El període de vigència del pla és del 2020 fins el 2024. Amb aquest projecte fem palesa la nostra voluntat de reduir la generació de residus associada a El Taller i les activitats que en ell s’acullen. 
 

 

Principals objectius:

  • Consolidar mesures de prevenció dins de la gestió de residus de El Taller. 
  • Estendre la visió dels residus com a recursos entre els diferents usuaris de El Taller 
  • Incorporar en els hàbits del dia a dia processos que suposin un consum responsable. 
  • Incrementar la implicació i la participació activa i compromesa dels usuaris de El Taller.
  • Promoure i reactivar les possibilitats de reparació, reutilització i preparació per a la reutilització entre els diferents col·lectius associats a El Taller. 
  • Reduir aquelles fraccions que es generen en quantitats importants o que suposen problemes de gestió. 
  • Reduir aquelles fraccions de residus que suposen un impacte econòmic més destacat. 
  • Prevenir la generació d’aquelles fraccions per les quals existeixen objectius específics establerts per la normativa o la planificació, com actualment són els envasos lleugers, les bosses de plàstic i el malbaratament d’aliments.

Principals línies d'actuació:

  1. Comunicacions per a la prevenció de residus
  2. Protocol d’ús responsable de paper i tinta
  3. Prevenció del malbaratament d’aliments a El Taller
  4. Prevenció d’envasos lleugers a les línies comercials
  5. Estudi per a l'aprofitament local de restes de poda
  6. Estudi de viabilitat d’implantació del bolquer reutilitzable
  7. Jornada anual de la prevenció

Mesures de prevenció i/o reutilització ja implementades a l'Associació Alba:

  • La tassa reutilitzable d'Alba i l’existència de fonts d’aigua a les instal·lacions
  • La vaixella i gots reutilitzables de l’Associació per a esdeveniments més sostenibles
  • La reutilització de taps de plàstic amb la iniciativa "Tapeja" 
  • La recuperació de productes materials en desús per a la reutilització, a través de la participació de l’Associaicó al projecte "Pont Solidari" del Banc de Recursos. 
  • La promoció i facilitació del vehicle compartit.
  • La concentració i optimització del transport de residus a gestor acreditat a través del nostre propi punt verd o deixalleria. 
  • La nostra participació al programa escolar "Pesa i Pensa" de la Generalitat de Catalunya, a través del servei de càtering a escoles.
  • La creació del producte de brioxeria “els arrugats” com a sistema d’aprofitament de les elaboracions de l’obrador de El Taller.
  • El descompte sobre el preu del cafè a el Restaurant El Gat per als usuaris de l’Associació que portin la seva pròpia tassa reutilitzable.

 

Iniciem un procés de transició energètica.


Instal·lem 226 panells solars a la seu de Tàrrega.

Suposarà un estalvi del 20% del consum total que es genera a les instal·lacions i una reducció de 34,7 tonelades de CO2.


Aquesta acció forma part del procés de transició energètica que va iniciar l'entitat l'any passat a través d'un pla pilot que impulsa Som Energia i Som Mobilitat i dins de les accions estratègiques de responsabilitat social ambiental de l'entitat. Els 226 panells solars que s'estan acabant d'instal·lar a la coberta de les instal·lacions de la seu central situada a Tàrrega generaran una potència total de 73,45 kwp i suposarà un estalvi del 20% de l'energia elèctrica que es consumeix a les instal·lacions. A nivell mediambiental suposarà una reducció de 34,7 tonelades de CO2. La seu central acull, a banda dels serveis d'administració de l'entitat; el servei de bugaderia industrial que està en funcionament els 365 dies de l'any; l'obrador de galetes El Rosal o el restaurant el Gat. 

La inversió de la instal·lació dels panells solars ha estat d'uns 80.000 euros i es calcula poder obtenir el retorn de la inversió en 7 anys.